Latham Wellness Center

ADAPTIVE REUSE

Location | Lantham, NY
Size | 80,000 SF
Type | Adaptive Reuse
The changing landscape of retail has left millions of square feet of building abandoned due to obsolete brands. Repurposing these spaces and finding new uses will be one of the challenges of the 21st Century. This concept for an adaptive reuse of a big box store into a contemporary wellness center shows the possibilities of these flexible buildings to find new life. The base building was broken into three components: a restaurant, a gym, and a wellness center. Each element caters to a different aspect for promoting health. Inside the wellness center, the building was perforated with a number of courtyards to ensure a continual connection between the visitor and nature. This necessary addition further extends the holistic mission of the facility treating both the mind and the body.